Strona korzysta z plików cookies

w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.

Przejdź do serwisu
Czytali temat:
Jaroslaw Szydlowski tomasz wojcik Edyta Szarkowic janek2004 Malta Mateo91 Suchar009 Aleksandra Staw Adam Olechno Piotr Bucenko (14276 niezalogowanych)
701 Postów
Ada xxx
(zzzzzzzzzzzzzzzzzzzz)
Wyjadacz
gabriel napisał:
truskawkowa napisał:
"w pierwszej kolejnosci do konca roku przyjmowani sa Norwedzy" :d
odgorne instrukcje?

Kpisz sobie ...niemniej coś jest na rzeczy....
Bo firmy z południa i te z północy też .....zwalniały w pierwszej kolejności pracowników na delegacjach aby odciąć koszty pośrednie jak hotele i delegacje z pełnym wyżywieniem pracownika.
Tacy ludzie wracali do swoich stałych miejsc zamieszkania i w te pędy do NAV.
A TU nie ma zmiłuj się .... PŁAĆ lub DAWAJ Pracę ...
U mnie w mieścinie firmy miejscowe dostały nowe zamówienia komunalne na roboty które odkładano prawie w nieskończoność .
A i Fylke robi więcej na swoim odcinku w tych właśnie firmach pracują Norwedzy którzy wrócili z delegacji i jest ich nie mała grupa ....
U mnie w pracy Norgi śmieją się ,że dzięki kryzysowi miasto w końcu zrobi te roboty które obiecywało od 15 lat tylko nigdy nie było czasu i pieniędzy a teraz jest wszystko i to w jednym i tym samym czasie...

najgorsze jest to,ze tamten koniec roku przeciagnal sie do konca tego roku,a sytuacja sie poprawia ale teoretycznie i niekoniecznie dla cudzoziemcow
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
1 Post

(piechniczek)
Wiking
trudno zauważyć kryzys w służbie zdrowia który trwa tam cały czas, jak zresztą w polsce. W norge kryzys zaczął się rok temu - w polsce po II WŚ a więc polacy powinni sobie nieźle z nim radzić
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
Dino napisał:
panladny napisał:
...ciekawe rzeczy piszecie.

a przeciez ciezko znalezc,bardziej niezaradnych (leniwych)ludzi niz norwedzy!

przyzwyczajeni przez lata do swojej,egzystencjonalnej wygody,
poparci przez rozwoj technologiczny,nie chca sie wysilac,bo i po co?

moze teraz,przez tzw. kryzys,widac to bardziej wyraznie.
to wlasnie obcy sa bardziej zdolni,mobilni i otwarci na nowe!

moze to wlasnie tak kluje w oczy autochtonow?

oczywiscie legenda norwegii,wciaz trwa i dlugo jeszcze beda tu przyjezdzac (i wyjezdzac) samotni i malzonkowie.

W pracy rzeczywiście tak wygląda , ale większość Norków prowadzi w czasie wolnym intensywne życie, wielu zajmuje się dodatkowym zarobkiem, inni aktywnie wypoczywają bądż uprawiają sport i inne hobby oraz oddają się rozrywce, kończąc dzień gdzieś koło drugiej czy trzeciej nad ranem. Człowiek jest tak stworzony, że wypoczywać musi, a najlepszym miejscem do tego jest praca . Wydając pieniądze tak jak Norek, trudno jest przeżyć z pensji robotnika wykwalifikowanego, więc fuchy to norma, w soboty i niedziele również. Wyższe zdolności, mobilność i otwartość na nowe u obcych wynikają z tego, że te cechy są ważne dla udanej emigracji i utrzymania się na obcym rynku pracy. Ci, którym tego zabrakło, wracają na tarczy. Poza tym, sądząc po wymaganiach, Norki nie chcą tu idiotów z importu, mają swoich .

buhahaha dobre
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
piechniczek napisał:
trudno zauważyć kryzys w służbie zdrowia który trwa tam cały czas, jak zresztą w polsce. W norge kryzys zaczął się rok temu - w polsce po II WŚ a więc polacy powinni sobie nieźle z nim radzić

hahaha przekaze to kolezance bo akurat pracuje w szpitalu w warszawce i mowiła ze nie zauwazyła kryzysu (jak pisałam wczesniej )
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
kami napisał:
...a młodzii wola isc na studia; ekonomia resocjalizacja psychologia bankowosc itp teraz mamy duuuuuzo bezrobotnych w tych zawodach a fachowcow brak...
Zrobiła się moda na najłatwiejsze studia. Doszło do tego, że na kierunkach technicznych istnieje deficyt studentów. Za jakiś czas będziemy importować inżynierów, ponieważ stadko bankierów, psychologów itp. nie będzie w stanie utrzymać w ruchu elektrowni czy fabryki. Dobrze, że jeszcze są chętni na medycynę .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:1  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
Dino napisał:
kami napisał:
...a młodzii wola isc na studia; ekonomia resocjalizacja psychologia bankowosc itp teraz mamy duuuuuzo bezrobotnych w tych zawodach a fachowcow brak...
Zrobiła się moda na najłatwiejsze studia. Doszło do tego, że na kierunkach technicznych istnieje deficyt studentów. Za jakiś czas będziemy importować inżynierów, ponieważ stadko bankierów, psychologów itp. nie będzie w stanie utrzymać w ruchu elektrowni czy fabryki. Dobrze, że jeszcze są chętni na medycynę .

ba ,na medycynie jeszcze płaca a jak nie to zastrajkuja i zapłaca
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1564 Posty
Maniak
kami napisał:
...

Inżynierom również płacą, ale za granicą .
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
1654 Posty
ka mi
(kami)
Maniak
Dino napisał:
kami napisał:
...

Inżynierom również płacą, ale za granicą .

no wiec wiemy gdzie ich szukac
a swoja droga to jest załosne ze by zyc na normalnym poziomie trzeba emigrowac do innego kraju ech szkoda gadac ten temat jest jak studnia
Zgłoś wpis
Oceń wpis:  
Odpowiedz   Cytuj
230 Postów
joanna kidawa
(asia68)
Stały Bywalec
kami napisał:
asia68 napisał:
razi mnie trochę ton niektórych wypowiedzi, zwłaszcza ze strony pań.
Czy mam rozumieć, że osoby "mniej rozgarnięte" nie mają szansy w
Norwegii ? Na pewno będzie im trudniej , ale to nie znaczy , że sobie nie poradzą.
Wiem, wiem , Wy jesteście zaradne, przedsiębiorcze, a założycielka wątku zadaje infantylne pytania. Skąd wniosek, że jak ktoś sobie nie radzi w pl to nie poradzi sobie w No ?
To czemu osoby tak twierdzące piszą na tym forum z No ?Skoro takie były przedsiębiorcze tu w pl , to dlaczego są tam.
Sorry jakoś mi się to nie klei do kupy.Może mam dziś zły humor, albo jestem przewrażliwiona, ale... nie potrafię publicznie drwić z innych, chyba, że na to ewidentnie zasłużą. Ta osoba nie zasłużyła,na to,a że zadaje takie a nie inne pytania i pisze jak pisze nie upoważnia nikogo do wyśmiewania jej.Przede wszystkim nie zadaje tych pytań bezczelnie i z wyrafinowanie ,( a na forum można się spotkać z tak zadanymi pytaniami).
W tej sytuacji będąc na Waszym miejscu i czując to co czujecie po przeczytaniu takiego postu, olałabym odpowiedź i nie robiła zbędnych komentarzy, które wg mnie są wyniosłe i wcale nie pomocne osobie je zadającej.
Teraz zaczniecie się pewno bronić, kto pierwszy ten bardziej winny............?
A inicjatorkę tego wątku odsyłam do wyszukiwarki, aby uniknąć dalszych bezsensownych komentarzy.
Bez urazy, ale wkurzyłam się trochę.........

asia69 ale nie ma o co sie wkuzac ja nie mowie w swojej wypowiedzi o inicjatorce tego watku tylko o kolezance truskawy ktora boi sie wyjsc do sklepu po ziemniaki i jej podobnych osobkach nieporadnych zyciowo takich co zamiast myslec o poprawie swojego bytu jak normalny zdrowo myslacy człowiek by isc do pracy i zarabiac koronki na swoje utrzymanie czy rodziny czy zapisac sie na kurs jezykowy siedza w domku i kombinuja z socjalem
Nawet takie mamy jak siedza z dziecmi w domku moim zdaniem powinny poswiecic ciut czasu na nauke jezyka bo potem bedzie taka syt ze to dziecko pojdzie do szkoly i bedzie potrzebowało moze pomocy w lekcjach i co wtedy????
mnie wkuzaja takie osoby co mysla tylko o socjalu pomimo ze nie ma ich jeszcze w norge :angry
Jak ktos "zdrowo myslacy" poczuł sie urazony to przepraszam

z tym się zgadzam w 100%
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-1  
Odpowiedz   Cytuj
230 Postów
joanna kidawa
(asia68)
Stały Bywalec
czy MOM to odbierać osobiście ? DOSTAŁACH od Ciebie bana?
Zgłoś wpis
Oceń wpis:-2  
Odpowiedz   Cytuj

Facebook Messenger YouTube Instagram TikTok